marți, martie 1

Filantropica


Fa-ti mila omule si da-mi si mie un leu, ca sunt sarman si n-am bani nici de-un BlackBerry Curve 8500.

Suna putin exagerat? Pai chiar este - cum sa-si cumpere un cersetor un BB... E clar ca I-Phone 4 e telefonul pentru meseria asta.


II vezi ca sta in frig, plange, canta, isi scoate plozii afara, da din cap sau tremura cu mana intinsa. Il intelegi, ca de, ce-ai vrea sa faca sa castige un ban? - sa vanda shuffle-ul care iese din buzunar cand nu e nimeni de fata? Sa amaneteze ghiulul de pe deget? Sa isi ia o slujba la Mec?


Cum isi permite un sarac om al strazii sa dea 2000 RON pe un telefon? Simplu - exceleaza in arta sa. Cum altfel sa arunce asa usor suma cu care altfel ar manca la cantina de la drept 3 mese mari pe zi, timp de 2 luni.

Pe timp de criza, cand toata lumea se plange de bani un cersetor de Bucuresti castiga un salariu mediu pe economie - vreo 30 de milioane (doar ca nu plateste taxe)

Cand un antreprenor scoate un produs puternic dezagreat de piata, tendinta genrala e ca nimeni nu-l cumpara. In acest punct mesajul trimis inapoi e clar: Nu poti sa faci bani din asta, incearca altceva. De fiecare data cand cumparam insa "produsul" oferit de cersetori le sporim increderea ca tactici ca "apel la morala crestina","sugar in frig" si "smiorcait patetic" functioneaza.

Eu nu dau bani cersetorilor. Niciodata.

Totul a pornit de cand i-am dat unei femei care tinea un plod chinuit in brate mancare pe care mi-o pusese maica-mea pentru scoala... s-a uitat prin pachetel si a aruncat totul pe jos. M-am simtit naiv, prost, si in mod complet ciudat - tradat. Stiu. E ineficient sa generalizezi de la un singur exemplu - dar pentru mine asta a fost scanteia care a pornit procesul de rationalizare.

Daca as hotari totusi la un moment dat sa-mi irosesc banii in felul acesta, sigur nu m-as amagii cu iluzii de altruism personal pentru ca nu cred ca exista asa ceva (altruismul, nu iluzia) - motivul ar fi unul mai degraba pragmatic: sa scap de un profund sentiment de dezgust provocat de vreo miasma odioasa.

De fapt e ceva: muzica - Un vals la acordeon, un tango la vioara. Pentru asta platesc, si pentru orice alt spectacol de calitate de fapt - dar doar atat... Vii la mine cu intinde-mana - in zilele bune doar o sa te ignor.

Desigur exista si alte motivatii posibile: poate esti lovit de vreo aroganta personala cu sursa primara in vreo insecuritate ascunsa adanc in tine si vrei sa-ti demonstrezi ca esti mai puternic decat blegul in genunchi din fata ta. Poate vrei pur si simplu sa arati cuiva ca esti un om bun - lui Dumnezeu, copilului sau iubitei tale. Poate crezi in karma si astepti sa ti se intoarca binele facut.

Orice motive ai avea tine minte pentru data viitoare cand ti se inmoaie inima dupa un copilas dardaind intr-un tricou rupt ca tu esti cel care il plateste sa stea in frig afara

6 comentarii:

  1. pot sa propun un antet? :)

    "Va e mila de jigodia asta mica si stricata? De scursura asta? De gunoiu asta de cartier? Va e mila?... V-am luat banii!" - Dl. Pavel Puiut, interpretat de Gheorghe Dinica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Romînii sunt prea empatici cu ideea de sărăcie. Dacă standardul de viață ar fi mai ridicat, automat cerșetorii ar fi "mai puțin căutați".

    Totuși nu sunt foarte de acord cu atitudinea agresivă împotriva lor, cred că ar trebui să ne rămînem în limitele decenței. Eu cînd sunt abordat de cineva care cere bani apelînd la milă îl refuz politicos cu un "Nu, mulțumesc." Adică o văd ca pe un "Domnu, nu vrei să cumperi niște milă?".

    RăspundețiȘtergere
  3. Care decență, domnule Skipanu?! să moară, dracu, toți!

    RăspundețiȘtergere
  4. Trist, dar adevarat... Am ajuns cam la aceiasi concluzie... Nu merita sa le dai bani... In cel mai rau caz, mancare sau ceva de genul...

    Chiar i-am zis odata unei fetite de pe strada care ma exaspera fataindu-se pe langa bancomatul de la care scoteam bani:
    Decat sa te milogesti pe aici, nu crezi ca ai avea sanse mai mari daca ai invata sa canti la ceva? O ocarina de plastic e 50 RON, un flaut de plastic e tot atat...

    RăspundețiȘtergere
  5. @da_petcu21: cata morala in povestioara ta! :*

    RăspundețiȘtergere
  6. nu gunoaiele ASTEA sociale sunt radacina raului.... este institutionala si institutionalizata... iti baga in cap ideea ca "e bine sa dai" inca de cand te nasti... ca"se roaga pentru tine si atunci iti va fi bine, daca dai".... ca si cersetorii "dumnezeu sa va ajute si sa va binecuvanteze" deoarece are legatura directa cu divinitatea... "daca dai e bine".... ghici cine e aceasta institutie din romania care incurajeaza cersitul si unde se strang roiuri de cersetori care niciodata nu se gandesc la munca????

    RăspundețiȘtergere