vineri, martie 4

Advanced Mafia

Toată lumea știe să joace Mafia. E jocul de petrecere în care cei cîțiva asasini (sau killeri) încearcă să omoare pe toți ceilalți cetățeni, noaptea. Și cetățenii încearcă să găsească asasinii pentru a îi elimina în timpul zilei. Jocul are multe variații și fiecare cerc social îl joacă un pic altfel.

Dar nimeni nu joacă Mafia ca Ciudații! De-a lungul anilor am perfecționat un rol special, numit Sinucigașul, care reprezintă o a treia facțiune, concurînd cot la cot cu asasinii și cetățenii.

Declarații libere

Pe scurt, oricine poate să afirme orice despre rolul lui. Sau evident poate să mintă. Adică polițistul poate să spună oricînd: "Eu sunt polițistul și Dave e killer". Sau invers - ar fi putut de fapt să fie killer și nu polițist. Declarațiile libere introduc informații noi în joc, făcîndu-l astfel mai interesant, pentru că adaugă un nivel de complexitate în plus: cel de bluff/ citit reacții.

Sinucigaș

Sinucigașul reprezintă o carte separată, care funcționează astfel: cînd este omorît ziua (de către cetațeni) "face BOOM!", se termină jocul și singurul care cîștigă este el, sinucigașul (sau ea ca să nu fim prea sexiști) - se consideră că toți cetățenii și toți asasinii au pierdut. Cînd este omorît noaptea, de către asasini, moare în liniște ca un cetățean obișnuit. Cînd cîștigă cetațenii sau asasinii, pierde. Se joacă cu exact un sinucigaș per joc.

Păi și de ce e așa de tare?

Pentru că sinucigașul creează singur o a treia facțiune, care transformă dinamica jocului într-una de tip rock-paper-scissors: cetățenii încearcă să descopere asasinii, asasinii vor să descopere sinucigașul (și să-l omoare noaptea pentru a își mări șansele de cîștig), iar sinucigașul caută să păcălească cetățenii că de fapt e killer, pentru a fi omorît ziua.

În multe sensuri sinucigașul este o bombă care ticăie. Cît timp nu este depistat, în fiecare rundă jocul se poate încheia brusc în favoarea lui. Din acest motiv eliminările din timpul zilei sunt făcute cu mult mai multă atenție: nu mai îți permiți să dai pe cineva afară doar pentru că se uită ciudat la tine, ar putea fi sinucigașul.

Declarațiile devin astfel mult mai greu de citit. O declarație de polițist poate însemna un asasin care încearcă să pară de partea cetățenilor, adevăratul polițist sau sinucigașul care bluffează un asasin care bluffează un polițist :) - de fapt, în multe jocuri orice declarație de polițist va fi urmată de alte două.

Desigur, trebuie încercat. Adaugă un sinucigaș la următoarea partidă de Mafia pe care o joci. Și încearcă să nu te enervezi prea tare cînd pierzi jocul ca killer pentru că nu ai depistat la timp sinucigașul...

4 comentarii:

  1. http://www.deathstudios.com/Masks/categories/Hanged%20_man.jpg

    RăspundețiȘtergere
  2. Ba joaca altii si mai si: http://www.amazon.com/Asmodee-849418-Werewolves-Millers-Hollow/dp/B0009Z3M8S

    RăspundețiȘtergere
  3. @Alex: mie mi-a plăcut Sinucigașul pentru că implică un număr mic de reguli în plus, și adaugă multă complexitate (în sensul bun).

    RăspundețiȘtergere
  4. Iti aratam linkul ca ala e o reimplementare Mafia cu mai multe personaje care fac diverse (mult mai bun pentru jocuri in mai multi in care sunt prea multi cetateni care stau degeaba).

    RăspundețiȘtergere