miercuri, martie 23

Drug Crazy

Exista un dublu sandard foarte distructiv! Fata de majoritatea lucurilor care iti pot face rau avem atitudinea de "Cutarica are o problema cu alcoolul/fumatul/World of Warcraft/timbrele" cu alte cuvinte petrece prea mult timp si face excese sau a ajuns in punctul in care isi provoaca un rau semnificativ vietii sociale si sanatatii prin abuz de ... ceva.

Pe de alta parte exista o clasa de "lucruri" cu potential periculos care sunt privite ca rele in sine: drogurile! Doar pentru ca sunt clasificate ca "droguri" de catre stat, care le-a facut ilegale nu inseamna ca spre deosebire de alte vicii, care sunt tolerabile, dar nu trebuie abuzate, acestea sunt imorale sau de neatins.

Toata floarea cea moralista, plange, urla si ne umple de patetisme despre tineret si consumul de droguri (mai nou focus pe etnobotanice) care distruge vieti si degradeaza mintile si sperantele tinerilor "care nu mai sunt ca pe vremuri" (cand doar se imbatau prastie, fumau ca disperatii, faceau sex neprotejat si se casatoreau la 19 ani).

Haide sa fim seriosi oameni buni: adolescentii de azi sunt ca si adolescentii de ieri, ca si adultii de azi, maine, poimane si ieri: tentati de vicii. E omenesc, cu totii ne delectam cu cate ceva (cu potential de pericol) pe care il administram cu mai multa sau mai putina cumpatare si ratiune.

Da, este normal ca fiul/fiica ta adolescent(a) sau de 20 de ani sa fumeze din cand in cand o etnobotanica sau un joint. E cam ca si cand tu fumai un trabuc si dadeai pe gat intr-o seara juma de sticla de wiskey prin liceu sau studentie. Se mai intampla, nu e sfarsitul lumii.

Este foarte important sa distingem intre a abuza de un viciu si a te bucura rational de el. Indiferent de viciu.

Exista droguri foarte periculoase care dau dependenta foarte rapida? Da, dar foarte putine. Unul este heroina. Stay away from it! Este incredibil de periculoasa. Echivalabila cu otrava pura. Pe de alta parte alcoolicii au cam aceeasi sansa de recuperare odata ce devin alcoolici cum au si cei dependenti de heroina.

So blame the behaviour daca chiar este out of control! Do not blame the substance! Marijuana nu este mai imorala decat tutunul doar pentru ca e ilegala. La fel etnobotanicele nu sunt mai imorale decat tutunul sau alcoolul doar pentru ca generatia care are acum 30-40 de ani nu le-a folosit in tinerete.

Lighten up! Don't abuse dangerous stuff!

6 comentarii:

  1. Și cu heroina cum facem domnu' Licu'? O lasăm la liber, sau o trecem în acele cîteva droguri ilegale, pentru că este "periculoasă"?

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie lasata la liber din 2 motive (principale):

    1. Oricum este consumata si niciun "razboi contra drogurilor " nu va schimba asta. Asa ca mai bine sa o facem accesibila pe o piata mai safe unde dependentii pot avea sansa de a primii despagubiri daca au fost pacaliti, ajutor in dezintoxicare cu mai mare usurinta si sunt scapati de riscul violentei din partea traficantilor de droguri.

    2. Statutul de "substanta interzisa" o face mai tentanta pentru cei care nu au consumat inca si mai perisculoasa pentru cei care sunt deja dependenti.

    RăspundețiȘtergere
  3. O O Legalize it!
    http://www.youtube.com/watch?v=mh_3nc0DS1w
    Nationalistul care da commenturi aiurea e de acord!

    RăspundețiȘtergere
  4. Etnobotanicele nu sunt imorale?! Ti se pare normal la cap un adolescent care decide sa vada ce se intampla daca mananca ingrasamant de flori, sare de baie sau alte chimicale asemenea? Din cate stiu eu, stadiul in care tot ce ajunge in mana se baga in gura e depasit dupa varsta de 3 ani. Nu e un act imoral, ci unul idiot!

    RăspundețiȘtergere
  5. Hear Hear. Reactionati la idiotenie cu educatie si reactie socio-morala. Nu cu legi. Ca legea se reduce la bastonu' politistului, si cui ii place ala?

    RăspundețiȘtergere
  6. @Georgi: etnobotanicele sunt la fel de imorale ca tutunul si alcoolul. Tot ce spun este sa nu sarim cu moralismul in legatura cu consumul a unor substante in timp ce toleram ca viciu de "bon ton" consumul altora.

    Cata vreme suntem coerenti putem sa discutam cat de imoral e sa consumi chestii care iti pot face rau. Opinia mea e in post: e ok cata vreme nu abuzezi pana la nivelul de "act idiot" pe care il descri si tu.

    RăspundețiȘtergere