marți, martie 15

Nationalismu' ma irita! 2

Am fost recent in Sfantu Gheorghe (Sepsiszentgyorgy), judetul Covasna, un important centru urban din Tinutul Secuiesc. Populatia 75% maghiari, 25% romani. Am mers cu un taximetrist maghiar, care a fost foarte dragut si mi-a explicat intr-o romana un pic greoaie cam care sunt punctele importante din oras si ce merita vazut, si binenteles ca s-a plans ca primaria nu face destule sa renoveze cladirile vechi:), am mers la magazine, restaurante, fast-food-uri (recomand BigMama) majoritatea cu vanzatori, ospatari, barmani maghiari. Toti au fost foarte politicosi si mi-au vorbit intotdeauna in romana cand au observat ca nu inteleg maghiara, chiar daca vizibil le era mai greu sa se exprime.

De ce mint sau exagereaza unii romani (nationalistii) cand e vorba de "mitul painii din secuime"? (daca nu stiti ce e aia google it, se scriu multe despre)

Raspunsul are trei parti:

1. Pentru ca uneori se intampla ca primele cuvinte pe care ti le adreseaza vanzatorul sa fie in maghiara (deoarece marea majoritate a celor care intra in magazin sunt maghiari) punct in care nationalistul se enerveaza si  devine agresiv.

2. Pentru ca uneori maghiarii nu vorbesc bine romaneste (spre deosebire de romani care nu vorbesc aproape deloc maghiara) si atunci iarasi natioanalistul turbeaza.

3. Pentru ca uneori nationalistii intra cu prejudecati in magazin si expun o atitudine agresiva care provoaca o reactie.

De ce ma incred in aceste motive? Pentru tot timpul plangaciosii care "n-au putut sa cumpere o paine" sunt romani care nu locuiesc in secuime. Ce coincidenta!

Ma enerveaza la culme atitudinea absolut infecta de te astepta ca limba pe care o vorbesti tu (ala din Braila, Iasi, Constanta sau Slobozia) sa fie obligatoriu invatata si folosita cu precadere de oameni care au cu totul alta limba materna si care sunt majoritari in zona in care traiesc ei, dar tu, n-ai nicio obligatie cand vin ei la tine in oras.

Alta atitudine abject nationalista este protestul turbulent la vederea steagului si stemei Tinutului Secuiesc afisata  in spatiile publice din orasele locuite de secui. What the fuck? Cum ti-ar placea sa iti dicteze tie un maghiar ce steag sa iti afisezi in oras?? (Nu este ca si cum institutiile publice din aceasta zona nu ar avea postat steagul Romaniei- si adesea numai al Romaniei) De altfel avem exemplul analog perfect la indemana: romanii din Transnistria!! Despre ei nationalisti turbati zic ca au dreptul la limba materna si steagul tarii mama, dar despre maghiarii din Romania zic ca tre sa taca si sa invete romana. Daca tot esti nationalist macar fi coerent!

In concluzie imi place in secuime. People are friendly romani si maghiari deopotriva, iar ei nu par a fi asa preocupati de turbulentele nationaliste din capul unora.

Éljen a román-magyar barátság! Sic!

11 comentarii:

  1. Ti se pare normal ca intr-o tara cu limba oficiala ROMANA sa se vorbeasca in unele comune si orase mai mici unde EXISTA populatie romana dar minoritara si in administratie limba maghiara?
    Ti se pare normal ca un rahat de FUNCTIONAR infect al STATULUI ROMAN sa isi bata joc public de numele unui erou national si de ceea ce reprezinta acesta, declarand public moarte "dusmanilor romani" ("Dumnezeu să fie milostiv cu sufletul lui. Aşa păţesc toţi care greşesc împotriva naţiunii maghiare şi al secuilor)IN ROMANIA? ( http://www.monitorulbt.ro/National/2011-03-16/Avram+Iancu,+%22spanzurat%22+la+Miercurea+Ciuc )
    Ti se pare normal ca POLITICIENI UDMR sa depuna JURAMANT DE CREDINTA FATA DE UNGARIA, sa declare ca ei se vor indrepta mereu cu fata spre BUDAPESTA desi au depus un juramant de credinta fata de ROMANIA la primirea mandatului?
    Nu inteleg de ce vorbesti asa lejer de drapelul ungariei pus din 10 in 10 metri in ROMANIA. Cand esti intr-o tara trebuie sa respecti drapelul, limba oficiala si valorile acelei tari.Daca vrei sa vorbesti maghiara peste tot, sa ai steaguri ale ungariei fara numar, sa iti bati joc public de valorile acelei tari si sa declari moarte celor care se importrivesc ungariei si secuimii n-ai decat sa pleci in ungaria.
    Traiasca prietenia romana-maghiara pe dracu!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Sorin:

    In primul rand Romania nu este un stat etnic. Eu ca cetatean roman am dreptul sa vorbesc ce limba doresc eu. In ce priveste institutiile publice acolo se poate aplica principiul majoritatii locale. Este un principiu care se aplica mai peste tot in Europa vestica si nu e nicio tragedie. Problema este din punctul meu de vedere ca tu ai impresia ca drepturile se accorda cetatenilor romani in functie de valorile culturale pe care le respecta, lucuru care este complet gresit. Libertatea de gandire si expresie inseamna dreptul meu ca ceteatean sa nu respect aceleasi valori si simboluri ca majoritate.

    Pe de alta parte nu zic absolut deloc ca nationalistii maghiari sunt mai buni. Oameni care zic "sa moara dusmanii romani" sunt niste idioti. Si pentru ca exista nationalisti in randul maghiarilor nu inseamna ca trebuie sa fim si noi extremisti, ci inseamna ca trebuie sa aratam ca nu e cazul. Din pacate reactia multor romani este sa fie si mai extremisti.

    Ca sa nu fiu gresit inteles: natinalistii ma irita si daca's maghiari si daca's romani! Asa ca traiasca prietenia romano-mahiara in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  3. ok...sa nu respecti aceleasi valori e ok, dar sa nu iti bati joc de valorile tarii in care te aflii doar pentru ca tu ai alte valori si nu vrei sa te muti din tara aia nu e.
    Sa iti exprimi identitatea culturiala e ok, cu un sticker pe masina, un pin la sacou ( cum fac si eu peste tot unde ma duc), dar nu in mod ostentativ pe strada

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai scris numai tampenii, sincer sa-ti zic.

    1. Suntem in Romania deci e obligatoriu sa vorbesti bine romana. Aceeasi reactie de sila mi-o provoaca si un roman care stalceste romana.

    2. Poate unde ai fost tu oamenii au fost mai dragutzi, dar la noi se uitau urat ungurii in mijlocul Clujului cand ii intrebam ceva pe vanzatori in romana si unii chiar refuzau sa vorbeasca romana.

    3. Numai un idiot poate fi de acord cu "minoritatile nationale". Iesi in mama ta in Ungaria daca nu te consideri roman, sau in India daca esti tigan sau mai stiu eu ce idei absurde pe sistemul asta.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Sorin:

    I am not an advocate of violent manifestations of any sort. Pe de alta parte consider ca libertatea de exprimare implica posibilitatea de a avea alte valori decat majoritatea si de a protesta atunci cand ti se pare ca valorile majoritatii sunt opresive. We can disagree dar asta nu trebuie sa in inseamne ura etnica sau blamare la pachet a unei categorii. La fel cum eu nu am zis ca "romanii" sunt extremisti, ci am zis ca exista unii extremisti romani care ma irita.

    @Anonim: Comentariul tau agresiv si plin de injurii evidentiaza exact categoria la care ma refeream.

    Eu o sa-ti las comentariul pentru ca cititorii sa vada exact cum sta treaba,dar daca incerci sa jignesti pe altcineva decat pe mine personal your comment will be deleted.

    Ca sa iti si raspund punctual:

    punctul 1: nu exista o asemenea obligatie in Romania. ,
    punctul 2: circumstantial, n-am de unde sa stiu ca e adevarat ce spui, dupa tonul agresiv pe, banuiesc ca e cel putin o exagerare,
    punctul 3: aici ai injurat. bravo!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonimin punctul 2: si chiar daca ar fi adevarat. este irelevant. foarte urat din partea celor care neprovocati si fara urma de agresivitate din partea ta nu te-au servit. dar enerveaza-te pe individ, nu pe etnia maghiara.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Lycurg: Comportamentul lor este o consecinta directa a ideii de apartenenta la etnia maghiara. Plus ca daca este sa ne luam dupa faptul ca UDMR-ul este votat mereu de unguri si analizam obiectivele lor, se vede clar ca ungurii nu fac decat sa fie o povara gratuita pentru tara si ne-ar fi mult mai bine fara ei.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonim: Nu nu este consecinta directa. La fel cum nazistii de la Noaua Dreapta care au bagat in spital un tanar maghiar nu au actionat in consecinta directa a apartenentei lor la etnia romana.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ianku D. Hoodenoara17 martie 2011 la 17:16

    Cum sa nu? Toti romanii sunt neo-nazisti si toti ungurii o povara. Auzi la alde Licu cum ma pune el pe mine sa evaluez fiecare individ in loc de grupuri etnice. Ce dementza.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ador post-ul asta, sanctioneaza excelent capcana si greseala logica a generalizarii in care prea multi oameni decid sa cada pt a-si investi ura in ceva si scuzele puerile de tip "pai da' aia-s aia rai" necesare pt a justifica aceeasi ura.

    Inteleg nevoia asta umana de-a te convinge "bha, io-s ala mai bun, cel mai smecher", dar n-ar trebui sa fie acceptat ca asta sa se transforme in injosirea identitatii cuiva prin mentalitatea "pa pamantu' meu, faci ca mine. nu-ti convine, afara!"

    Hear, hear!

    RăspundețiȘtergere
  11. Interesant. Atat postul (si de acord cu Evi despre mesajul transmis) dar cu atat mai interesanta este disputa dintre comentarii. Lycule, parca ai vrea sa explici prin diagrame si ecuatii diferentiale, cum se amesteca apa cu uleiul unei lacuste cu sindrom Down.

    >>> Fratiilor, lipsa de educatie o sa ne ingroape de vii (sau de prosti) <<<

    RăspundețiȘtergere