marți, februarie 22

Teza 1: Socializeaza

Epoca informatiei. Zoon Politikon. Omul e animal social. Se diferentiaza de orice alta vietate prin modul sau de a relationa cu semenii sai.

Prostii toate. Sau poate adevaruri la un moment dat. Acum doar delicii cu care ne delectam ego-ul.

Trecem printr-un scurt moment tensionat cand ne da un strain buna ziua si devenim inhibati cand vorbim cu persoane necunoscute. Ni se ridica un scut ce ne face dintr-o data mai reci, mai distanti. Trebuie sa ne protejam de exterior cu orice pret si asta de ce? Frica de necunoscut? - Omul nu e o necunoscuta atat de mare pentru noi; oricat ne-am plange, putem sa intuim cum va reactiona o persoana sub anumite conditii.

Exista totusi acest minim nivel de empatie. Bun. Atunci nu ne poate duce gandul decat la un alt raspuns putin infricosator. Societatea, prietenii, familia, toti ne modeleaza cu un imperativ social defensiv: "Oamenii iti vor raul. O sa te calce in picioare ca sa obtina ce vor. O sa te fure. O sa te minta. Apara-te!"

Oricum am intoarce-o nu avem destula incredere in altii. Ne uitam in jos cand un necunoscut jovial ne zambeste, nu prea stim cum sa reactionam cand asteptam 5 minute autobuzul impreuna cu un strain. Poate cel mai rau totusi, ne e frica sa cunoastem oameni noi - si nu vorbesc de " Salut sunt X; Salut sunt Y" - vreau sa abordam subiecte care sa insemne ceva pentru noi -si nu se incadreaza aici discutii despre vreme sau groapa nou aparuta din sosea.

Greu de crezut? Propun un exercitiu:
Du-te pe strada, abordeaza un strain si stai de vorba cu el un minut (serios, doar un minut) apoi intra intr-un pub si cunoaste pe cineva nou.

Usor de facut? Cu siguranta - nu consuma timp sau efort. Simplu? Nici pe departe. O sa experimentezi o jena pe care nu poti s-o caracterizezi ca rationala.

E totusi util? Daca te face sa-ti dai seama de limitarile tale, si te ajuta sa treci peste ele - cu siguranta da.

Asa ca astazi fa ceva putin iesit din comun. Astazi iesi afara din casa si fa-ti un prieten nou. Astazi lasa-te cuprins de instinctul Zoon Politikon!

5 comentarii:

  1. Ianku D. Hoodenoara23 februarie 2011 la 17:40

    Peshterism 1.2

    RăspundețiȘtergere
  2. conceptul aristotelic de "zoon politikon" nu prea are legatura cu xenofobia incipientă de care vorbeşti tu aici. Teama de Celălalt este un fenomen psihologic specific uman şi are rădăcini profunde. Caracterul politic/social are legături intime cu natura umană şi se referă la principiul asociativ, la faptul că tindem în mod natural să formăm comunităţi şi să trăim într-un mediu social organizat. Dacă nu am face asta "am fi fiare sau zei". Omul e zoon politikon (după Aristotel) chiar dacă îl detestă sau se teme de Celălalt aşa cum după Eliade omul este un "homo religiosus", chiar dacă este ateu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Faptul ca refuzam sau ne e din ce in ce mai greu sa interactionam social cu altii nu e decat o dovada ca tindem sa formam comunitati, sa ne asociam mai greu - in felul asta negam ideea de animal politic.
    De acord ca Aristotel nu a conceptualizat doar despre tarsa noastra de a discuta la o bere cu cineva nou cand a descris fenomenul sus mentionat dar pentru a forma o comunitate banuiesc ca trebuie gasit ceva comun tuturor mebrilor - acel ceva o sa fie greu de gasit daca ingreunam procesul de socializare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca ce spune AlexZ e ca la Ari' frica de celalalt nu vine deloc impotriva lui "zoon politikon", ci face parte din identitatea sa. Luand cum prezinti tu "Socializarea" ca actul esential al animalului social, raspunsul poate foarte bine fi: "Nu, nu e animalu politic superior ala care socializeaza cat mai mult, ci e "cel mai" animal social e cel care reuseste sa interactioneze atat de eficient incat sa ii fie necesar decat un minim de interactiune." Din frica de altii interactionam cu altii, ca sa formam grupul de non-straini in care sa ne ascundem de altii. Mergand mai departe, e foarte usor de confirmat viziunea cand vedem ca de regula cele mai stranse comunitati sunt cele mai rigide social.

    RăspundețiȘtergere
  5. păi oamenii chiar îți vor răul!

    RăspundețiȘtergere