miercuri, februarie 23

Optimismul are Sens

Optimismul, ca atitudine personala, se justifica din punct de vedere rational si nu este in contradictie cu analiza realista a vietii, lumii, economiei, etc, etc.

Exista 3 tipuri de argumente care contesta ideea ca optimismul ar fi util in orice context, oricand, oricunde : argumente morale, pragmatice si "fricoase".

Toate sunt gresite! Hai sa vedem de ce.
In primul rand ce este optimismul despre care va vorbesc? Inseamna sa fii credul? Inseamna sa fii naiv? Inseamna sa negi realitatea evidenta? Nu, categoric nu! Aceste lucruri nu sunt carateristici ale unui om optimist ci mai degraba ale unui om prost sau frustrat.

Optimismul este atitudinea unui om de a incearca intotdeauna sa se bucure de lucrurile care merg bine in viata si sa trateze cu seninatate si speranta de bine toate dificultatile.

1. Argumentele morale impotriva optimismului: Cum ar putea fi acceptabil sa fi optimist atunci cand se intampla o tragedie? Nu este o jignire sau un semn de nepasare, chiar nesimtire, sa arati optimism in fata unor lucruri oribile? 

Raspunsul este din nou nu! Faptul ca esti optimist nu inseamna ca nu iti pasa sau ca nu intelegi gravitatea unor lucruri, ci inseamna doar sa nu te lasi invins de probleme si sa privesti viata cu luciditate: chiar daca s-a intamplat ceva foarte nasol, exista si lucruri bune and the best thing you can do is work to solve whatever problems you have without getting depresed.

2. Argumentele pragmatice: Daca esti optimist risti sa supraevaluezi oportunitati mici ca fiind nemaipomenite.

Fals! Doar pentru ca esti optimist nu inseamna ca nu poti sa analizezi lucurile rational, la rece. Doar pentru ca privesti partea buna in a primi si cea mai mica oportunitate nu inseamna ca nu iti poti da seama cand o oportunitate cu adevarat misto apare la orizont. Poti sa faci asta pentru ca esti optimist si inteligent.

3. Argumentele "fricoase": Cele mai puternice in psihicul oamenilor, sunt de fapt reminiscentele unor supersitii de genul " it's too good to be true ". Prea multi oamenii se tem de oportunitati si nu au incredere in asumarea riscurilor. Ai nevoie de o doza sanatoasa de optimism (as I've said before si de inteligenta!) ca sa fi capabil psihic de a lua riscuri care iti vor aduce castiguri importante pe viitor. Logica asta se aplica in afaceri, la scoala, in viata sentimentala si de regula in orice activitate.

Concluzie: fii optimist, nu fi naiv, fii inteligent. I for one I don't always practice what I preach, but I sure as hell  want to!

PS. Hell is really not a very sure thing, but that's the saying :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu