sâmbătă, februarie 19

Nu imi mai ajung banii! Oare?

Cu siguranta exista oameni cu adevarat saraci, care au probleme - gen nu au bani de mancare sau necesitati minimale de acest tip. Ei au dreptul sa se planga. 

Acest post se refera la alta categorie. Oameni care isi pot acoperi foarte bine nevoiele minimale, dar care se plang ca nu mai au bani, nu le ajung banii, vai ce economie nasoala! and that sort of stuff. 

Tipologia acestui om: te intalnesti cu el intr-un bar (unde probabil isi va comanda ceva scump- ca deh e stresat!), isi va scoate o tzigara din pachet (brand-ul pe care il fumeaza e probabil unul din putinele care costa cu 2-3 lei mai mult decat majoritatea), aprinde tigarea, savureaza bautura scumpa si incepe sa se vaite de situatia sa financiara dezastroasa.

Eu unul ma simt la faza asta. Sunt omul asta mai des decat as vrea. Sunt sigur ca multi dintre voi se gasesc in aceeasi situatie uneori (la fel ca mine, probabil, mai des decat ati vrea). 

Care e totusi realitatea? Ne plangem din snobism? Ne plangem ca nu avem bani sa ne luam chestii de super lux? Chiar nu mai avem bani de mancare? Nu chiar. Pur si simplu ne obisnuim cu un nivel de viata foarte ridicat, iar atunci cand apar niste datorii sau cheltuieli neprevazute ne vedem in imposibilitatea de a cheltuii mai putin, de a ne cobori standardul. 

E foarte mare pacat! De ce? Pentru ca suferim ca fraierii si pentru ca irosim prea multi bani. 

Ce am putea face? Well it’s simple. Hai sa dam cateva exemple: 

Cand vrei sa-ti iei niste cola intr-o seara ca ti-e super sete, nu-ti mai lua, cumpara o apa plata. Si de fapt cu atat mai bine nu-ti mai lua nici apa plata. Bea apa de la robinet (contrary to popular belief este foarte potabila!). 

Cand vrei sa mananci ceva bun, nu mai comanda de la “La Mama” (care este foarte tare si nu am nimic cu ei) sau alte servicii de genul. Fa niste cumparaturi de la piata, miscati fundul si gateste ceva (it might even be fun).

Daca vrei sa iesi in oras, nu ezita sa iesi, dar nu-ti comanda fresh de portocale, cocktailuri scumpe sau tot felul de deserturi fancy. Comanda o cola, o apa sau o bere si soarbe toata seara din ea (try to enjoy the company and atmosphere) 

Ai iesit noaptea in oras, e tarziu, s-a inchis metroul si autobuzul? Nu lua un taxi pentru ca nu vrei sa mergi atata pe jos. Mergi pe jos! Fa niste miscare si ia niste aer! O ora in aer liber, in liniste (ca nu e zgomot noaptea) poate fi extrem de relaxanta. 

Indiferent daca ai ajuns sau nu sa te plangi de bani. Daca esti o persoana cu un standard de viata foarte comod, lucurile astea ar fi super tari pentru tine: save money and enjoy yourself. Lasa lenea si fitzele pentru oamenii care nu se bucura de viata!

Va invit sa gasiti alte exemple prin care am putea economisii bani simtindu-ne bine!

2 comentarii:

  1. Ianku D. Hoodenoara19 februarie 2011 la 20:37

    Cooperativa 6 saluta demersurile Tov. Licu' intru afirmarea valorii economiilor de zi cu zi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Cooperativei pentru aceasta distinctie. Sa traiti tovarashe Ianku!

    RăspundețiȘtergere