vineri, ianuarie 21

Nationalismu' ma irita

Nationalismul este o ideologie care sustine ca "natiunea" este o importanta valoare care trebuie protejata de tot felul de chestii si entitatii: straini, minoritati nationale, persoane cu alte valori culturarale, tot felul de tehnologii si fenomene sociale.

Ok de la bun inceput trebuie sa anuntz ca o sa incerc pe cat posibil sa fiu obiectiv si sa argumentez fair. Insa pe de alta parte sunt chestii care pur si simplu ma seaca de nervi si nu voi fi bland cu ele!

Ce ma enerveaza la nationalism?


1. Natiunea. Ce e aia? Exista? Din cine e formata? Sunt toti romanii parte din natiunea romana? Sunt maghiarii romani parte din natiunea maghiara? Sunt eu care resping nationalismul parte din natiunea romana? Este Vadim Tudor care face de ras Romania la parlamentu' european parte din natiune? Daca suntem de ce suntem parte? Ca vorbim aceeasi limba? Ca locuim in tara denumita Romania? Ca ne place Romania? Ca asa vrea Noua Dreapta? Ca asta vrea statul?

Ma intreb si eu pentru imi pare ca nu are niciun sens. Sunt tot felul de posibile criterii aruncate acolo pe care nationalistii le folosesc si care sunt atat de vagi si arbitrare ca imi este evident ca nu ajung niciodata la o delimitare macar cat de cat clara a natiunii. Natiunea este un personaj colectiv dintr-un basm care se deruleaza in mintile nationalistilor.

2. In viata de zi cu zi cand intalnesti un baiat (si chiar se intampla adesea ca aceasta tipologie sa fie de sex masculin) care pare un om desteptut, de treaba si in general un om ok, dar te trezesti ca la un moment dat se apuca cu calm si un fel de aroganta sa explice cum ar omori/alunga din tara/alte oribilitati maghiarii, tziganii, evreii, homosexualii etc. In punctul ala iti dai seama ca un om (cu) potential ajunge sa se tampeasca din cauza unei idei absolut fanteziste ca "Trebuie sa aparam natiunea si valorile nationale!" si bineinteles natiunea fiind ceva vag iar inamicii ei inexistenti n-are ce sa faca decat sa se ia de niste oamenii nevinovati si sa ii demonizeze.

Evident ca atunci cand intalneste un maghiar, tzigan, etc. nu se va comporta ca un neo-nazist scelerat pentru ca undeva la nivelul bunului simt isi da seama ca ura pe care o are este o ura fata de niste naluci colectiviste "ungurii", "tziganii", "evreii" , de parca orice grup etnic sau otherwise se poate judeca la pachet.

Ca sa fiu sigur ca cititi pana la capat postul ma opresc aici. Mai am de spus destule, dar mai elaboram la comentarii si in posturi viitoare.

Peace and love for all - nu doar pt o natiune sau alta :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu