vineri, ianuarie 21

Dual


Fie doua filozofii de viata A si B. De dragul culorii, sa le zicem "Conform" si "Hedo".

Fie definitiile:
"Conform" = Stilul de viata care presupune ca viata sa fie evaluata ca un intreg in cadrul careia ai obligatia de a realiza cat mai mult dupa standarde cat mai obiective. Ai ca scop sa iti atingi potentialul in scopurile identificate ca merituoase. "Powergaming."

"Hedo" = Stilul de viata in care fiecare zi privita individual sa fie satisfacatoare. Daca mori in noaptea respectiva, sa fi avut exact ziua pe care ai fi vrut s-o ai inainte sa mori. "Servetzele diem." (Am auzit ca sa tai copaci pentru servetele ar fi totusi mai eco decat sa folosesti detergent pe carpe)




Ce e evident dar o sa se gaseasca cineva sa zica daca nu zic eu:
-Da, nu merge niciuna singura.
-Da, nu sunt absolut incompatibile.
-Nu, nu sunt perfect compatibile.
-Da, evident ca se pot dezvolta sisteme mixte.
 Aici devine interesant.




Adoptand filozofia "Conform", aici ar urma o analiza detaliata, probabil cu ceva tabele, liste de 'pros & cons', iar detalii, iar analize, exemple, referinte culturale si filozofice. Cu suficient timp de ars, am putea vorbi si de note de subsol! Apoi ar urma, probabil, o propunere de sistem mixt, poate chiar cu ceva mecanisme algoritmice incluse despre cum sa functionam, adaptam si personalizam filozofia de viata pe aproximativa axa dintre acese doua directii. In cele din urma s-ar urca tacticos inspre concluzia batraneasca a "ce e mult strica". S-ar incheia intru idea ca excesul inspre una dintre cele doua directii e ce poate distruge oameni si suflete si ca ar trebui sa treceti la treaba si sa va echilibrati tendintele.

Un astfel de post are sens in cadrul "Conform" pentru ca este marginal important ca cititorii sa fie expusi la intrebarea asta daca nu au fost deja, cand or ajunge ei sa citeasca. Este un punct important de inregistrat viziunea scriitorului asupra subiectului in momentul scrierii si un mod bun de a produce chiar la dansul respectiva echilibrare pe viitor cu mai multa eficienta. Sunt importante reactiile altora la analiza, contributiile lor si tot ce se poate aduga intr-un viitor mediu la asa o analiza. (Daca ati vrea sa vedeti asa ceva, tell me.)

Se poate observa aici cum "Conform" vrea "Hedo" doar cat sa nu clacheze, iar "Hedo" vrea "Conform" doar cat sa poata sa nu ajunga pe strada.

Din punctul de vedere al "Hedo", insa, asa un exercitiu redundant de analiza, care produce efecte benefice doar peste timp si dupa efort semnificativ, facut de dragul altora care poate or sa obtina vreun beneficiu la pashtele poneilor, este ucigas. Cum ziua se apropie de sfarsit si satisfactia ar trebui maximizata, trebuie mult mai degraba postat, sub primul impuls, ce suna cel mai fun de postat:

Sunt un Schnitzel. Ma numesc Stillex al III-lea si sunt un schnitzel de pui de generatia 17. Trebuie sa intelegeti ca natura si modul de perceptie al schnitzelelor este destul de diferit de cum v-ati imagina. Schnitzele nu cauta sa se actualizeze cat mai mult in virtutea ideii pure a hranei prin a hrani cat mai bine sau a fi cat mai gustoase. Chiar deloc. Nu putem vorbi insa nici de un univers antropomorfizat excesiv in care sa va inchipuiti ca dam petreceri cu celelalte alimente de prin frigider noaptea. Nu. Ce caut eu sa comunic, desi multi ar spune ca e doar o reactie de revolta impotriva tatalui meu, Yarriy al IV-lea - antropolog de profesie, este ca eu consider sincer ca societatea schnitzeleasca are nevoie sa isi depaseasca viziunea antropocentrica. Pentru a-mi sustinte teza voi face apel la... Cam asa. (Daca vreti sa auziti despre Stillex mai multe, sa-mi spuneti)

Acum ma duc sa imi vantur sabia prin sufragerie. (Nu, nu e o metafora pentru masturbare, chiar imi face placere sa fac kata-uri de sabie prin casa) More later.



Un comentariu: