joi, ianuarie 27

In Superman's Defence (Superman vs Batman)

O lupta de un secol. O lupta pentru popularitate. In lumea "comic geeks-isilor" a devenit covarsitoare preferinta pentru Batman, in timp ce in lumea "necunoscatorilor" Superman este clar favoritul. The reasons are obvious (to me at least, being a person in between these two categories).

Comic fans il plac pe Batman si plac benzile desenate cu Batman pentru ca acestea au un aer cult, un aer de complexitate si "realism". Batman e mai aproape de frustrarile unui comic geek, care intotdeauna s-a visat a superhero. E un om fara super-puteri, un tip un pic antisocial, cu ceva probleme de adaptare, care reuseste prin inteligenta si ambitie sa devina un super-erou (sigur ajuta sa fi al dreaq de bogat). For a comics person that is way awesome. Si eu am fost toata viata a Bat-fan.


Pe de alta parte non-coneseur-ii sunt oameni pentru care "a fi super-erou" nu e ceva la care s-au gandit foarte mult. Iar sa poti sa zbori, sa fi super puternic si multe alte puteri incredibil de tari este o fantezie placuta cu care sa te joci intr-o duminica seara cand vezi ultimul film cu Superman sau ultimul episod din Smallvile.

All this said o sa incerc sa argumentez in favoarea lui Superman care este mult mai cool, in a smart way, decat we usually give him credit for! Si nu pentru ca zboara!! ( si d'asta :D)

Ok lets think about it: povestea lui Kal-El (Clark Kent sau Superman) este, just like most comics, o parabola. Clark Kent este in sinea lui un baiat dintr-un orasel micut. Asa se simte si asa traieste. Sigur se intampla ca el sa fie mai puternic decat multe din armatele pamantului, sure, asa e, dar el nu se simte altfel din cauza asta. Tocmai asta este esenta povestii: un semi-zeu care nu are nici cea mai mica urma de aroganta. Lipsa lui de aroganta si moderatia cu care isi exercita puterea este si un avantaj si un dezavantaj.

The whole beauty of the story este mesajul ca la sfarsitul zilei ceea ce il face un caracter puternic pe Clark Kent este tot propria lui vointa si optimismul de care dispune. In cele mai multe cazuri in istorie si in fictiune cand cineva detine putere enorma, abuzeaza enorm. Tot timpul mesajul care ni se transmite este ca oamenii sunt prada tentatiilor lor imediate, iar personalitatea lor este doar un rezultat al conditiilor date (cat de frumos, puternic si bogat esti).

Not the case for Superman. El nu se schimba odata cu puterea, el ramane un om rezonabil care permite in continuare oricarui om pe care l-ar putea rupe in 2 intr-o fractiune de secunda sa ii zica orice sa il critice in orice fel, ba chiar il va trata ca un egal.

Sigur sigur este o utopie acolo dar pana la urma if all men of power were like Clark the world would be a much better place. In sensul asta people should stop nagging and learn a lesson or two from the mild mannered journalist that can kill 1 000 000 people in about 10 minutes.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu