joi, aprilie 14

Marketing Manipulation

Sau cum exact il faci pe Zar sa dea ultimii lui bani pe ceva care nu-i trebuie neaaparat.

Ai avut vreodata sentimentul ala neplacut fix dupa ce ai cumparat ceva? - Gandul ala care te batea constant ca nu a fost o decizie buna, ca puteai sa dai banii pe alt ceva mai util sau chiar mai bine, sa-i nu-i cheltuiesti deloc? - Probabil ca da, si probabil ca s-a intamplat de multe ori. Eu zic ca nu are sens.


Priveste lucrurile din punctul asta de vedere. Ai vazut ceva ce ti-ar putea satisface o nevoie; ai calibrat cu grija costul de oportunitate cu utilitatea respectivului obiect; ai analizat efectele pe termen lung si scurt; ai luat o decizie. De ce sa te simti prost dupa? Tocmai ai actionat conform unui rationament in baza caruia tu ieseai in castig. Ce s-a intamplat?

<---- Asta! Prezentarea... si marketingul si vanzatoarea cu decolteu si tipul dragut carea te-a complimentat fix dupa ce ti-a povestit de noul produs.

Si uite asa decizia ta frumos gandita sa dus naibii.



In aeroport la Viena, la un Duty Free (cu preturi mai mari totusi decat la Carefour-ul de la Unirii), am dat intamplator peste o sticla de Vodka Absolut Limited Edition (sau ceva in genul asta) - super model pe sticla; vanzatoare draguta care ma imbie cu un pahar si un decolteu si salesperson care imi complimeteaza costumul si face putina conversatie cu mine. Destul de sigur, in 5 minute dadusem deja mai multi bani pe o sticla de vodca decat am dat vreodata.

God Damn It!... Consolarea mea e ca nu cred ca am baut o vodca mai buna ca asta - aroma de cafea putin picanta si alune.
Asa ca, pentru un brainwash complet: Vrei sa cumperi vodca Absolut Watkins, vrei sa cumperi vodca Absolut Watkins, vrei sa cumperi vodca Absolut Watkins...

4 comentarii:

  1. Il vrem pe Skipanu pe scena! El de ce nu mai iese la public?

    RăspundețiȘtergere
  2. I don't know about that, dar cred ca putem sa-ti aranjam un date cu el ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Zar: Bine, bine, e greu sa rezisti unui decolteu, dar totusi daca astea sunt tehnici meschine de manipulare atunci i dunno if there is such a thing as persuasion.

    RăspundețiȘtergere
  4. hmmmm :-?....soo...the cat's out of the bag...
    how do you feel now ? did the truth made you free ?

    RăspundețiȘtergere