vineri, februarie 4

Peșterism

Ajungi acasa candva pe seara. Dupa o zi obositoare de munca sau dupa prea multe cursuri incepute prea devreme, cu prea multe ferestre. Arunci hainele intr-un colt, si te arunci lenes(a) pe o canapea, sau poate direct pe pat. Poate ai salutat in trecere parintii, colegii de apartament sau de camera. Sau poate nu, ca oricum n-ai chef de ei azi - esti obosit(a). Dai play la un Grey's Anatomy, Spartacus sau cauti ceva porn pe net (thank god for free internet porn). 
Te simti bine: totul e la locul lui, nimic nu te deranjeaza, esti complet relaxat, nu-ti lipseste nimic, nu vrei nimic. E seara perfecta. La fel ca seara de ieri, la fel de perfecta si ea (da, stiu, "perfect" nu are grad de comparatie, dar tu esti cel care insista sa isi compare "perfectiunea" serilor). Intr-un cuvant, esti in comfort zone: nu te simti amenintat(a) de nimic, nu esti presat(a) sa faci nimic.

Apoi suna un telefon - te cauta unul din prietenii tai plini de initiativa si energie (vai ce enervanti sunt oamenii astia uneori, why don't they just give up?) si te invita la un iesit in oras/ club/ narghilea/ patinoar/ revolutie/ sex in grup. Adica vrea cu orice pret sa te scoata din casa.
Daca nici el nu te scoate din casa...

"Mey, nu stiu - cine mai vine?"
"Pai, Anca, Mihai, Iisus, fosta gagica a lui Andrei, si Neltharion... Ah, si s-ar putea sa vina si Andrei, nu stiu exact."
"Mmmm, Neltharion, asta cine mai e?"
"Un dragon super de treaba pe care l-am cunoscut la Mec saptamana trecuta."
"Aha - mey, nu stiu, cred ca am treaba... mmm... unde mergem?"
"Mergem sa bem un vin fiert. Iisus a fost cu ideea, stii ca-i place super mult vinul fiert!"
"Parca nu prea am chef de iesit din casa. E frig, maine trebuie sa ma trezesc de dimineata, si in plus, am si de demontat masina de spalat, ca mi-a mancat un nasture de la blugi ultima data cand i-am spalat."
"Ah... ok... bine atunci :( Poate data viitoare... Vorbim!" si inchide.

Sunt sigur ca ai fost la diferite momente de ambele parti ale telefonului, si iti dai seama ca oamenii nu sunt fiinte rationale, ci rationalizante: adica isi aleg o concluzie (in cazul nostru, statul in casa), apoi cauta argumente care sa justifice concluzia deja stabilita.
Este o dilema care tine mai degraba de natura noastra general umana, decat de individualiatea fiecaruia. Poti sa ramai in comfort zone, unde totul este familiar, predictibil si intuibil, unde stii cat de mult sau de putin te vei distra. Sau poti sa iesi din comfort zone, si sa faci ceva care cere un efort social, care are un grad de risc, un element aleator si despre care nu poti sa prezici aproape nimic.
Sigur, raspunsul corect este nuantat si sigur nu apartine niciunei extreme. Dar este mai periculos sa ramai mereu in comfort zone decat sa iesi mereu din comfort zone, fiindca e un efect de tip snowball: cu cat stai mai mult in casa si devii mai dependent si adancit in comfort zone, cu atat iti va fi mai greu sa iesi din el. Statul excesiv in casa (numit si peșterism) capata o inertie greu de rupt. 
De ce e rau sa nu iesi niciodata din comfort zone? Pentru ca traim intr-o lume in care totul se schimba mai repede decat putem sa teoretizam despre asta, in care a fi in miscare, a fi activ, a fi vizibil social si a fi sociabil a devenit o necesitate, o extensie a supravietuirii (sociale). Pentru ca vrei sa te dezvolti, sa faci activitati noi, sa cunosti persoane noi. Pentru ca esti mai intai animal social, apoi om. Si ai nevoie de alti oameni. Care n-or sa stea cu tine in comfort zone-ul tau. Si nu te mai minti ca iti satisfaci nevoia de socializare cu oamenii de la munca, te imbeti cu apa rece (Iisus spune ca mai usor te imbeti cu vin - fiert).
Solutia? Spune DA! (political pun intended)
Propune-ti ca data viitoare cand un prieten iti arunca o invitatie care te arunca din comfort zone, in loc sa te gandesti daca poti face efortul social si daca te vei simti bine, spune DA! Fara sa te gandesti la consecinte, la cat esti de obosit sau la butonul din masina de spalat (sau alte scuze ieftine). Take a chance!
...Peșterismul dauneaza grav dezvoltarii sociale, spirituale, si sexuale...

Un comentariu: