Ce reprezintă moralitatea pentru tine?
A da o definiție exactă, care să acopere toate scenariile întîlnite într-o realitate socială din ce în ce mai gri, este imposibil din motive de practicalitate. În schimb toată lumea are opinii. Majoritatea sunt convinși că propria lor interpretare a moralității este nu numai corectă, dar și ușor de exprimat și comunicat altora.
Scopul acestui post este să creeze o contradicție în sistemul tău de valori. Să te facă să te îndoiești de propiile tale principii. Tot ce trebuie să faci este să dai trei răspunsuri simple, la trei situații ipotetice. Simplu?
Urmează trei dileme morale. Trebuie să iei o decizie în fiecare din ele. Important este principiul filozofic din spate. Nu te uita la detalii, și nu căuta să demonstrezi impracticalitatea lor: încearcă doar să te pui în situația descrisă, și să produci un răspuns. Încercăm să aflăm care sunt deciziile corecte din punct de vedere obiectiv, așa cum ar fi ele dictate de principiile noastre morale (comune?).
E foarte important să iei o decizie la o dilemă înainte de a o citi pe următoarea!
Prima dilemă
Te aflii în locomotiva unui tren care nu poate fi oprit. În fața lui se află un om legat de calea ferată. Nu se poate dezlega și nu e nimeni în jur care să-l ajute. Dacă trenul își va menține traiectoria, va muri. În locomotivă există o manetă. Dacă tragi de ea, trenul se va muta pe o alta linie, în stînga, unde sunt cinci oameni imobilizați în mod similar de calea ferata - acei cinci vor muri, dar primul va scăpa cu viață.
Ce faci? Dacă alegi să nu faci nimic (pasiv), va muri un om. Dacă tragi de manetă (activ), îi vei salva viața, dar vor muri alți cinci.
A doua dilemă
Același tren, care de această dată va omorî cinci oameni (legați similar de calea ferată). Nu te mai aflii în locomotivă, ci pe un peron, langă calea ferată. Între tine și linia de tren există o a șasea persoană. Ai posibilitatea să o împingi pe calea ferată, ceea ce va avea ca efect oprirea trenului și salvarea celorlalte cinci vieți.
Ce faci? Pasiv înseamnă că mor cinci, activ înseamnă că moare doar unul.
A treia dilemă
Ești un doctor într-un spital. Ai cinci pacienți în stare critică. Fiecare dintre ei va muri în cîteva ore pentru că îi cedează cîte un organ critic. Afară e un cerșetor perfect sănătos. Ai opțiunea să îl omori și să folosești organele lui pentru a îi salva pe toți cei cinci pacienți.
Ce faci? Pasiv înseamnă că mor cinci, activ înseamnă că moare doar unul.
Probabil că ai ales să moară 1, 1 și 5, sau 1, 5, 5. De ce? Cu ce diferă exact ultima dilemă de prima?
eu am ales mereu activ.
RăspundețiȘtergerede ce?
Pentru ca aleg sa fac eu ceva, as in not letting life take control, and taking responsibility into your own hands.
E urat, stiu, dar asa e.
@Hez: Deci tu alegi sa fi activ indiferent de outcome? Adica daca ai fi intr-o camera in care exista un detonator nuclear, in loc sa fi pasiv si sa nu apesi pe butonul care va distruge lumea, tu l-ai apasa doar ca sa alegi varianta activa?
RăspundețiȘtergereAs vrea sa minimizez numarul de morti in fiecare situatie. In lipsa altor informatii, asta ar fi curajos sa fac. In multe, insa, mi-ar fi imposibil sa fac gestul. In a treia mi-ar fi imposibil sa ucid. Pe cineva care a ales activ chiar si in a treia, l-as felicita pentru curajul lui dupa care l-as baga la inchisoare degraba.
RăspundețiȘtergere1. aleg sa nu trag maneta, decat daca are o nuca rosie in varf. atunci sigur o trag. Auzi? da' daca trag de maneta sare trenu de pe o linie pe alta? nu pot sa-i omor pe toti 6?
RăspundețiȘtergere2. daca e gagica buna voi lua decizia (activa, de altfel) de a o trage mai spre mine, in speranta ca poate ne-o tragem si noi... mai incolo...
3. Eu nu sunt doctor. da' homeless-u il omor oricum si-l agat de un stalp, il fac exemplu pentru toti. Sa-si ia dracu de munca.